Tudástár

Alulról hűlő födém szigetelések

Farkas Dániel
2024.02.22 11:28
Alulról hűlő födém szigetelések

Szigetelés kisokos! Minden amit az alulról hűlő födém szigeteléssel kapcsolatban tudni akartál!

Az épület hőszigetelések jelentősége széles körben ismert. Mindannyian tudjuk, hogy alkalmazásával jelentősen csökkenthető a hőveszteség, energia megtakarítás (ezáltal rezsi számláink csökkenése) érhető el, emelett környezetünket is óvjuk, mivel csökken a szén-monoxid kibocsátásunk is. Nem elhanyagolható szempont a kőzetgyapot szigetelések alkalmazása során a hőszigetelési értékek mellett elérhető tűzvédelmi, hangszigetelési és páraáteresztési előnyök.

Hol szigeteljük épületeinket?

Kiemelt jelentőségű a homlokzatok hőszigetelése, mivel a hőveszteség itt a legmagasabb (kb. 35 %) Ezután következik a tető (kb. 25 %), nyílászárók (10-25%) és végül a padlók hőszigetelése (kb. 15-20%).

Miért is szigeteljünk alulról?

Az említett hőveszteség elkerülése és a szigetelés egyéb előnyei mellett jelentős szempont a bent tartózkodó személyek komfortérzetének növelése is. Egy alápincézett épület pinceszintje az esetek nagy részében nem fűtött, jobb esetben alacsony mértékben temperált. A 21. század hőtechnikai és felhasználói igényeinek kielégítése érdekében mindenképp javasolt az alulról hűlő födémek hőszigetelése.

A kőzetgyapot szigetelések nagy előnye, hogy idővel nem változnak hőszigetelési tulajdonságai és a termékek nem zsugorodnak, ezáltal a jövőben sem alakulnak ki vonalmenti hőhidak.

Egy bevásárló központ, társasház vagy irodaépület garázshelysége felett tartózkodó személyek számára fontos az alattuk közlekedő gépjárművek és egyéb beszűrődő zajok hangjának csillapítása. Ráadásul egy esetleges tűzkár keletkezésekor a felfelé csapó lángokat szinte kizárólag kőzetgyapot szigeteléssel lehet megfékezni, olvadáspontja 1200 °C feletti.

Mivel alulról történik a szigetelés rögzítése, azaz a gravitációnak ellen kell dolgoznunk így bizonyos termékek dübelezést is igényelnek, de vannak olyanok is melyeket egyszerűen kőzetgyapot ragasztóval rögzíthetünk. A termékek látszó felülete a térérzet növelése és a világítás hatékonyságának növelése érdekében fehér színű.

Petralana Petratop


Felülete egy oldalon fehér üvegfátyollal kasírozott, mely esztétikus megjelenést biztosít és megakadályozza a kőzetgyapot szálak kiporzását. Tábla mérete 1000x600 mm, illetve testsűrűsége 60 kg/m3. Hővezetési tényezője: 0,037 W/mK.
A hagyományos táblaméret miatt, mindenképp javasolt a termék ragasztással történő rögzítése mellett dübelek használata!

Petralana Petralamela-FG

Felülete egy oldalon fehér festékkel festett, mely esztétikus megjelenést biztosít és megakadályozza a kőzetgyapot szálak kiporzását. A táblák 4 éle 45 fokban fózolt, tovább növelve a külső megjelenés ízlésességét. Tábla mérete 1200x200 mm, illetve test sűrűsége 75 kg/m3. Hővezetési tényezője kiemelkedően jó: 0,034 W/mK. Köszönhetően a kis táblaméretnek, nem szükséges a termékek dübelezése, kőzetgyapot ragasztóval rögzíthetőek.

Felülete bármilyen oldószermentes diszperziós vagy szilikát bázisú festékkel átfesthető szórásos technikával, 1 vagy akár több rétegben.

 

A ragasztásnál általánosságban elmondható, hogy sík, száraz, tiszta és zsírmentes fogadófelületre van szükség, de minden esetben be kell tartani az adott ragasztó gyártójának felhasználási utasításait!