Tudástár

Bitumenes lemezekről 3. rész: A bitumenes vízszigetelő lemez felépítése

Farkas Dániel
2023.05.10 14:58
Bitumenes lemezekről 3. rész: A bitumenes vízszigetelő lemez felépítése

Nézzük meg közelebbről, hogy miként is épül fel egy bitumenes vízszigetelő lemez!

Azt már tudjuk, hogyan fejlődtek a bitumenes vízszigetelések, miért ilyen népszerűek napjainkban is illetve hogy milyen alaptípusai vannak. Most vegyük nagyító alá a lemezek felépítését!

Felépítés

Leegyszerűsítve a bitumenes lemez felépítése: 2 bitumen réteg között elhelyezkedő hordozóbetét.

Túlnyomó részben a bitumenes massza határozza meg a hideghajlíthatóságot, olvadáspontot, öregedési tulajdonságokat, vastagságot, tömeget, vízzáróságot, tűzállóságot, külső tűz hatására történő viselkedést, ütésállóságot, vegyi anyagokkal szembeni ellenállóképességet, gyökérállóságot.

Nagy részben a hordozó betét befolyásolja a szakítási tulajdonságokat, ellenállást statikus terhelés hatására, ütésállóságot, továbbszakítási ellenállást, nyírószilárdságot.

A bitumenes lemez alsó és felső oldalát különböző anyagokkal fedik be, egyrészt, hogy a bitumenes tekercs önmagában ne tapadjon össze, másrészt, hogy védelmet adjon a lemeznek a külső behatásokkal szemben. Most nézzük meg, hogy mik a legáltalánosabban elterjedt anyagok (a speciális termékeket csak említés szinten hozzuk szóba).

Fedőanyagok

PE fólia - homok - palazúzalék

A PE fóliával illetve a homok- vagy talkumhintéssel fedett lemezek alátétlemezek, mivel ezek a fedőanyagok nem járulnak hozzá a termék UV sugárzással szembeni védelemre. Az ilyen típusú lemezeket mindig elfedjük valamilyen fedőréteggel vagy zárólemez típusú bitumenes lemezzel. Zárólemeznek azokat a bitumenes vízszigetelő lemezeket hívjuk, amelyek palazúzalékkal fedettek (néhány speciális kivételtől eltekintve), mivel a rajtalévő zúzalék megvédi a bitument a nap által kibocsájtott káros és az anyagra nézve romboló UV sugárzástól, illetve plusz mechanikai védelmet szolgáltat.

A képeken sorban: palazúzalék; homokhintés; könnyen olvadó PE fólia

A bitumenes lemezeket az esetek többségében alulról könnyen olvadó PE fóliával vonják be, ami a telepítés során - ahogy az a nevéből is sejthető - azonnal elolvad. Itt meg kell említenünk az öntapadó vízszigetelő anyagokat, melyeknek alsó fele szilikon fóliával van bevonva, aminek eltávolítása után telepíthetőek lángolvasztás nélkül a termékek.

A képen egy öntapadó bitumenenes lemez alsó fele látható,
ami lehúzható szilikonfóliával van bevonva

 

 

Hordozóanyagok

nyerspapír - üvegfátyol - üvegszövet - poliészterfátyol - alumínium fólia

Nyerspapír: napjainkban egyre jobban háttérbe szoruló hordozóanyag. Alacsony szakadási tulajdonságokkal rendelkezik, emiatt csak ideiglenes tetőfedésre alkalmazhatóak az ilyen hordozóbetéttel ellátott vízszigetelések.

Üvegfátyol: az oxidált és APP modifikált lemezekre jellemző ez a fajta hordozóbetét, szakítószilárdsága és szakadási nyúlás tulajdonságai alacsonyak, tehát olyan felhasználásra javallott, ahol a vízszigetelő lemez nincs kitéve nagyobb mozgás kockázatának a telepítés után. Az ilyen hordozóanyaggal készült termékek általában az olcsóbb kategóriájú anyagok közé sorolhatóak.

Üvegszövet:oxidált lemezekben néhány esetben, modifikált lemezekben gyakrabban megtalálható hordozó. A legmagasabb szakíószilárdságok ezzel a fajta anyaggal érhetőek el, szakadási nyúlásai tulajdonságok viszont alacsonyabbak. Olyan helyeken alkalmazzák, ahol a vízszigetelés nagy erőhatásoknak van kitéve.

Poliészterfátyol:APP és SBS modifikált lemezekben megtalálható hordozóbetét. Az ilyen anyaggal ellátot vízszigetelő lemez, viszonylag magas szakítószilárdsággal és kiemelkedő szakadási nyúlással (akár 40%!!!) rendelkezik. Felhasználható olyan helyeken, ahol a vízszigetelésnek nagyobb mozgást kell elviselnie.

Alumínium fólia: alacsony szakadási tulajdonságokkal felvértezett hordozó, viszont tökéletesen párazáró. Általában üvegfátyollal egészítik ki, hogy javítsanak a szakadái tényezőkön. Oxidált és modifikált lemezekben egyaránt elterjedt anyag. Páratechnikai rétegként illetve radonsugárzás ellen alkalmazzák.

A képeken sorban: üvegfátyol; üvegszövet; poliészterfátyol; alumínium fólia

Néhány példa termékkínálatunkból

Oxidált

charBIT A330: nyerspapír hordozóbetétes csupaszlemez. Elhanyagolható vastagságú a bitumenes réteg, voltaképpen ez egy bitumenes masszába belemártott nyerspapír. Kizárólag ideiglenes tetőfedésre alkalmazható vagy elválasztó rétegként. 

charBIT GV45: oxidált bitumenes összetételű, alulról fóliával kasírozott, felülről homokkal hintett, üvegfátyol hordozóbetétes vízszigetelő. Szakadási tulajdonságait tekintve az alacsonyabb paraméterekkel rendelkezik. Olyan helyre ajánljuk, ahol nagy mozgásoknak nincs kitéve a vízszigetelés. Megfelelő helyre, megfelelően telepítve tökéletes vízzárást lehet vele elérni - olcsón.

charBIT V60 S42: oxidált bitumenes lemez, alulról fólia - felülről palazúzalék fedéssel, üvegfátyol hordozóbetéttel. Szakadási tulajdonságai alacsonyabbak, UV védelme megfelelő. Nagyobb mozgásokat nélkülöző tetőn megfelelő vízzárást biztosít, viszont oxidált összetételéből adódóan hamarabb elöregszik az anyag.

APP modifikált

Fimplast V4: APP modifikált termék, alulról - felülről PE fólia kasírozással, üvegfátyol hordozóbetéttel. Szakadási tulajdonságai jobbak mint az oxidált társaié, de még mindig oda kell figyelni az épület mozgásaira. Viszont az APP modifikáció miatt tovább kevésbé öregszik, hosszabb ideig megtartja fizikai tulajdonságait.

Omega P 4mm: APP modifikált összetétel, alulról - felülről PE fólia, poliészterfátyol hordozóbetéttel. Nagyon hasonló anyag a már említett Fimplast V4-hez, viszont szakadási tulajdonsága messze felülmúlja üvegfátylas társait, fizikai tulajdonságait idővel is megtartja, mozgásoknak kitett helyen is alkalmazható.

SBS modifikált

charBIT elast PV S42 Final: SBS modifikált termék, alulról PE fólia, felülről palazúzalék borítással, poliészterfátyol hordozóbetéttel. A palazúzalék tökéletes UV védelemet biztosít, nagy mozgásokkal könnyen megbírkózik, idővel jobban megtartja fizikai tulajdonságait, mint az oxidált és az APP modifikált lemezek. Hideghajlíthatósága kiemelkedő.

charBIT elast G S40: SBS modifikált, alulról PE fólia kasírozással, felülről homok hintéssel, üvegszövet hordozóbetéttel. Rendkívül erős lemez, folyamatosan és jelentősen terhelhető, kiemelkedő szakítószilárdsággal rendelkezik. Szakadási nyúlása alacsonyabb mint a poliészteres hordozótársaié. Hideghajlíthatósága kimagasló.

charFIX elast Coolna: SBS modifikált termék, alsó felén öntapadó fóliával kasírozott, palazúzalék fedett, poliészter hordozóbetéttel. Telepítése rendkívül egyszerű mivel öntapadó. Olyan helyeken is felhasználható (pl.: EPS hőszigetelésen) ahol nem lehet lángolvasztást alkalmazni. Szakítási tulajdonságai nem elhanyagolhatóak. Palazúzalékos felülete miatt UV védelme megfelelő. Az egyik legjobb hideghajlíthatósággal rendelkező vízszigetelés: -25 °C.
Különlegessége a felhasználóbarát kivitel: 1 tekercs mindössze 2,5 m2, emiatt egyedül is könnyedén felvihetjük a tetőre, majd egyedül is könnyedén telepíthetjük.

Egy kis különlegesség

charFIX elast AL 25: SBS modifikált összetételű lemez, öntapadó alsó réteg, homokhintéses felső réteg, alumínium fólia + üvegfátyol hordozóbetéttel. Telepítése könnyű, nem szükséges lángolvasztás. A hordozóbetét miatt, szakítószilárdsága nem rendelkezik magas értékekkel, de tökéletes párazáró rétegként funkcionál. Radonsugárzás elleni védelmet is nyújt!