Tudástár

Bitumenes lemezekről 4. rész: Műszaki paraméterek

Farkas Dániel
2023.06.10 14:18
Bitumenes lemezekről 4. rész: Műszaki paraméterek

Milyen műszaki paraméterek jellemzik a bitumenes lemezeket?

A cikksorozat előző három részéből betekintsét nyertünk a bitumenes vízszigetelés történetébe, alapvető típusaikba és a lemezek felépítésébe. Most szeretnénk rövid és áttekinthető ismereteket adni a bitumenes vízszigetelő lemezek főbb műszaki paramétereibe, azaz a termékek műszaki adatlapjaiban és teljesítmény nyilatkozataiban szereplő jellemzőkbe.

Hőmérséklettel összefüggő tulajdonságok

Hideghajlíthatóság: a bitumenes lemez deklarált értéken történő viselkedését mutatja 30 mm-es átmérőjű hengerre hajlítva. A bitumenes lemez azon értéke celsius fokban kifejezve, melyen a bitumen még hajlítható, rugalmas. 

Hőállóság: a bitumenes lemez deklarált értéken történő viselkedését mutatja, mely értéken a bitumen szilárdságát elveszíti celsius fokban kifejezve

Lágyuláspont: az a hőmérséklet, ahol a bitumen szilárdból lággyá válik. Átmenet a szilárd és a folyékony halmazállapot között

Hidegtörés: az a hőmérséklet, melyen a bitumen rideggé válik, törik

Mérettartóság: a szabadon fektetett vízszigetelő lemez hő hatására történő méretváltozásáról tájékoztat

megjegyzés: az egyes anyagok hideghajlíthatósági és hőállósági paramétereinek figyelembevétele önmagában nem elegendő a kivitelezés biztonságának megállapításához, mivel a beépítési technológiák alkalmazhatósága függ az aljzat és a levegő hőmérsékletétől, és az egyéb alkalmazandó anyag beépítésének feltételétől is.

Vízzárósággal összefüggő tulajdonságok

Vízzáróság: annak kifejezése, hogy a vízszigetelő anyagot mekkora vízoszlop-nyomással vizsgálták

Vízzáró szigetelés: a vizet nem engedi át, de nedvességet annyit átenged, amennyi a belső térben el tud párologni. Itt sem megengedett a felületen páralecsapódás, vagy falon, födémen lecsorgó nedvesség.

Vízhatlan szigetelés: semmilyen mennyiségű vizet nem enged át a szerkezet, semmilyen halmazállapotban.

megjegyzés: a víz elleni szigetelés kivitelezése előtt vizsgálni kell a vele szemben támasztott követelményeket. A lemezes szigetelésekkel szemben általánosságban az elvárás a vízhatlanság.

A cikksorozat következő részében további műszaki paraméterekről fog szó esni.