Tudástár

Bitumenes lemezekről 2. rész: Oxidált és modifikált

Farkas Dániel
2023.04.18 10:47
Bitumenes lemezekről 2. rész: Oxidált és modifikált

Nézzük meg kicsit közelebbről a bitumenes lemezek összetételét!

A cikk sorozat első részében egy általános áttekintést adtunk a bitumenes lemezek történetéről és felhasználási területeiről. Most szeretnénk további ismereteket adni a vízszigetelő anyag alapvető tulajdonságairól, összetételéről és műszaki paramétereiről.

Kezdjük magánál a bitumennél, mint alapanyag. Azt már tudjuk, hogy a bitumen "hidrofób" azaz vízhatlan anyag, épp ezért és olcsóságának köszönhető népszerűsége a vízszigetelések terén. Mint ahogy azt korábban kifejetettük, alapvetően 2 féle bitument alkalmaznak napjaink vízszigeteléseinél: Oxidáltat és modifikáltat.

Az oxidált bitumenről

Hogyan állítják elő az oxidált bitument? A korábban desztillációs eljárással "lepárolt" bitument megfújják forró levegővel, ezáltal jelentősen javulnak fizikai tulajdonságai, kémiai szerkezete és keménysége.

Az oxidált bitument a mai napig alkalmazzuk. Első sorban olcsósága miatt népszerű, fizikai tulajdonságai elmaradnak a modifikált társaitól, viszont adott körülmények között ugyanolyan jól alkalmazhatóak. Általánosságban véve élettartama tetőkön rövidebb, illetve szakadási/nyúlási tulajdonságai gyengébbek. A hideg hőmérsékletre érzékenyebb, 0°C-on kikeményedik, merevvé válik. A természetes szerkezeti mozgásokat nem képes olyan jól felvenni mint a modifikált bitumen. Egyszerű, kisebb igényű szigetelésekhez biztosítanak megoldást.

Oxidált lemez kínálatunkhoz kattints ide!

A modifikált bitumenről

A modifikált bitumen előállítása során a bitument polimerekkel - műanyagokkal - kevereik. Jelentős mértékben tovább javulnak a fizikai tulajdonságok: a hőállóság, a nyúlás, a szakítószilárdság, rugalmasság és hideghajlíthatóság. Jó öregedés álló. Repedésáthidaló tulajdonsága miatt a nagyobb igénybevételű helyeken is alkalmazható (pl.: pincék, alépítmények).

A modifikált bitument további két nagy csoportra bonthatjuk
(valójában három csoportra, de mostani cikkünkben a harmadik kategóriával nem foglalkozunk)

Az APP modifikált bitumen, azaz "attaktikus polipropilén" gyártása során a bitument plasztomer polimerekkel keverik. Kevésbé rugalmas anyag, mint az SBS modifikált viszont hőállósága magasabb, a nagy nyári hőségben is minden probléma nélkül telepíthető, öregedés állósága jónak mondható. Magas repedésáthidalósággal és hidegállósággal rendelkezik az oxidált lemezekhez képest. Hidegállósága bizonyos változatoknál akár -20°C is lehet, de a piacon a 0°C és -10°C közötti hideghajlíthatósággal rendelkező változatok a jellemzően elérhető termékek.

APP modifikált lemez kínálatunkhoz kattints ide!

Az SBS modifikált, azaz "stirol-butadén-stirol" alapú modifikált bitumen a legjobb rugalmassági tulajdonsággal rendelkezik. Gumiszerű, maradandó alakváltozást nem szenved! Akár -25°C környéki hideghajlíthatósággal és kiváló öregedésállósággal felruházott anyag. Fizikai paramétereit az SBS modifikált vízszigetelő lemezek tartják meg a leghosszabb ideig. Szélsőséges hidegben is remekül alkalmazható. A piacon általánosságban a -15°C és -25°C közötti hideghajlíthatósággal rendelkező termékek vannak jelen.

SBS modifikált lemez kínálatunkhoz kattints ide!

Írta: Farkas Dániel