Alkalmazás technika

Kellősítők alkalmazástechnikai útmutatója

2021.07.15 08:15
Kellősítők alkalmazástechnikai útmutatója

A bitumenes vízszigetelés kialakításánál, bitumenes lemezek alkalmazásánál, legyen szó akár hagyományos lángolvasztásos telepítésről vagy öntapadó bitumenes lemezről - alapozó - azaz kellősítő használata javasolt.

A kellősítő anyag megköti a port, beszivárog a felület mikrorepedéseibe, ezáltal erősebb kötést biztosít a vízszigetelendő felületen.

 

 

 

A bitumenes kellősítés folyamata:

  • A felület előkészítése: Az alapozni kívánt felületet pormentesítsük, ipari porszívó alkalmazásával. A laza felületeket távolítsuk el!
  • Győződjünk meg róla, hogy a felület tiszta, pormentes, száraz, olajmentes, zsírmentes.
  • Használjunk maszkot, védőszemüveget, védőkesztyűt!
  • A kellősítő anyagot keverjük fel!
  • A kellősítő anyag felhordása: Használjunk ecsetet, hengert vagy szórópisztolyt a felület kellősítéséhez.
  • Alkalmazható 1 vagy akár több rétegben. Több rétegben való alkalmazás során mindig várjuk meg az előző réteg száradását!
  • A kellősítő száradása után (lásd. gyártói javaslatok) telepíthető a bitumenes vízszigetelés.

További szempontok:

- Oldószeres kellősítők használata: Elsősorban kültéri alkalmazása javasolt oldószer tartalma miatt, ami a kipárolgás során egészségkárosító hatású lehet! Beltéri használata nem tiltott, de csakis jól szellőző helységekben alkalmazható! Cégünk nem javasolja a beltéri alkalmazást! A száradási idő nem egyenlő az oldószer kipárolgási idejével! Alkalmazása után az oldószer kipárolgási ideje eltérő lehet, külső hőmérséklettől és páratartalomtól függően!

- Vizes kellősítő használata: Kül és beltéri használatra egyaránt alkalmas. Gyártói előírástól függően maximum 25%-ban tiszta víz hozzáadásával higítható. +5 és +40 celsius fok között tárolható.

- Felhasználás előtt mindig tekintse át a termék műszaki adatlapját és biztonsági adatlapját!

Anyagszükséglet:

Az általános anyagszükséglet 0,2-0,5 kg/m2 között változik, de gyártónként eltérő lehet. Az anyagszüksgéletet nagyban befolyásolja a fogadó felület minősége.


Mindig tájékozódjon a gyártó holnapjáról, a termék műszaki adatlapról vagy a termék címkéjéről! Kérdés esetén keresse fel a forgalmazót!