Tudástár

Kell-e a kellősítő? KELL!

Farkas Dániel
2024.03.07 08:48
Kell-e a kellősítő? KELL!

Többen hallhattuk már ezt a kifejezést: KELLŐSÍTÉS... De mit is jelent ez pontosan? Nézzünk utána!

Kellősítés, máshogy mondva az alapozás rendkívül fontos lépés a bitumenes vízszigetelések elkészítésénél. Minden gyártó kivétel nélkül előírja, hogy a bitumenes lemezek telepítésénél a fogadó felületnek, száraznak, zsír- és olajmentesnek, pormentesnek továbbá síknak kell lennie, függetlenül a fogadó felület anyagától (beton, fa, fém, stb...). A vízszigetelés kialakítása előtt a leváló részeket el kell távolítani.

Miután meggyőzödtünk a fent leírtakról és letakarítottuk a vízszigetelendő felszínt, megkezdőthet a kellősítés. E folyamat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a fogadófelület és a bitumenes vízszigetelés között kellően erős kötőerő alakuljon ki, legyen szó akár öntapadó lemezekről vagy lángolvasztással telepíthető lemezekről.

Cégünk minden esetben javasolja, hogy kellősítést alkalmazzanak, hiszen saját munkánkat könnyítjük meg, illetve jóval tartósabbá tesszük munkánk gyümölcsét! 

Típusok
Alapjában véve két fajta kellősítő anyagot különböztetünk meg:

- Oldószert tartalmazó alapozót és

- Oldószert nem tartalmazó alapozót, azaz vizes bázisút

A két anyag felhasználás tekintetében nem tér el egymástól.

Oldószeres kellősítők használata
Elsősorban kültéri alkalmazása javasolt oldószer tartalma miatt, ami a kipárolgás során egészségkárosító hatású lehet! Cégünk semmiképp nem javasolja beltéri alkalmazását! Alkalmazása után az oldószer kipárolgási ideje eltérő lehet, külső hőmérséklettől és páratartalomtól függően! Ne alkalmazzuk tűző napsütésben, mivel a kellősítő felülete "bőrösödhet", így meggátolva az oldószer kültérbe való kipárolgását. Az alapozó száradása után és az oldószer kipárolgása után (lásd. gyártói javaslatok) telepíthető a bitumenes vízszigetelés! A kellősítő száradási ideje NEM EGYENLŐ az oldószer kipárolgási idejével!!!

Vizes bázisú kellősítők használata
Kül és beltéri használatra egyaránt alkalmas. Gyártói előírástól függően maximum 25%-ban tiszta víz hozzáadásával higítható. +5 és +40 celsius fok között tárolható, fagymentes helyen. Száradási ideje rövidebb, mint oldószeres társáé.

Felhordáskor - legyen szó akár oldószeres akár vizes alapozóról - mely történhet ecsettel, hengerrel vagy szórópisztollyal is, alkalmazzunk kesztyűt és védőszemüveget!
Alkalmazhatóak 1 vagy akár több rétegben, a felhasználási hely adottságaitól függően. Több rétegben való alkalmazás során mindig várjuk meg az előző réteg száradását!
A kellősítők általános anyagszükséglete 0,2-0,5 kg/m2 között változik, de gyártónként eltérő lehet. Az anyagszüksgéletet nagyban befolyásolja a fogadó felület minősége.

 

Átalunk forgalmazott kellősítők

Fimizol Express
(oldószeres)
Ecoverprim
(vizes bázisú)