Tudástár

Gyökérálló lemezekről

Farkas Dániel
2021.09.08 09:53

Hallottál már a gyökérálló bitumenes vízszigetelő lemezekről? Ha nem akkor a TOVÁBB gombra!

Sokan meglepődnek azon, hogy a bitumenes vízszigetelő lemezek világa milyen változatos. Akik kicsit is foglalkoztak a témával már biztosan hallottak a következő fogalmakról: oxidált, modifikált, párazáró, öntapadó, alátét és fedő lemez, üvegfátyol betétes, poliészter betétes, gyökérálló, stb...
A felsorolást bőven folytatni lehetne, de levelünkben a gyökérálló lemezekről szeretnénk némi információt szolgáltatni.

Miért is fontos a talaj alatti vízszigeteléseknél illetve zöld tetőknél gyökérálló lemezeket alkalmazni? Mitől hatékony? Hogyan működik? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre szeretnénk választ adni.

Alapvetően a bitumenes lemezek NEM eléggé ellenállóak a külső behatásokkal szemben. Az említett hátrányos tulajdonság miatt a lemezeket védeni kell. Például lapostető szigeteléseknél ezt a védelmet palazúzalékkal szórással érik el, így az anyag az UV sugárzás, jégeső és egyéb külső behatásokkal szemben védelmet élvez. A talaj alatti szigeteléseknél nem szükséges palazúzalék alkalmazása, mivel a Nap sugárzásának romboló ereje nem éri el azt. Az ilyen lemezeket felületét általában finom homokszórással vagy könnyen olvadó PE fólia réteggel látják el.

De miért szükséges gyökérálló lemezeket alkalmazni talajszint alatti vízszigeteléseknél? Miben tér el egy hagyományos "GV" lemeztől?
Egy hagyományos "GV" lemezt és egy modifikált gyökérálló lemezt nem célszerű összehasonlítani. Fizikai tulajdonságaikban olyan mértékű eltérés van, hogy nem lehet őket egy lapon említeni.
Példának okáért egy hagyományos "GV" lemez a következő tulajdonságokkal bír:
- oxidált bitumenes keverék
- üvegfátyol hordozóbetét
- hosszirányú szakítószilárdság: ≥400 N/50 mm
- keresztirányú szakítószilárdság: ≥250 N/50 mm
- szakadási nyúlás hossz- és keresztirányban: ≥2 %
- hideghajlíthatóság: 0°C
A leírt tulajdonságok alapján a lemez olyan helyekre telepítve tölti be vízszigetelő szerepét, ahol nem áll fent mozgás/elmozdulás lehetősége a lemez környezetében illetve nincs kitéve mechanikai behatásoknak.

Egy modifikált gyökérálló lemez a következő tulajdonságokkal bír:
(alább a Scudogarden SBS 4mm-es lemezünk adatai láthatóak)
-SBS modifikált bitumenes keverék
- üvegszállal megerősített poliészter hordozóbetét
- hosszirányú szakítószilárdság: ≥850 N/50 mm
- keresztirányú szakítószilárdság: ≥700 N/50 mm
- szakadási nyúlás hossz- és keresztirányban: ≥45 %
- hideghajlíthatóság: -15 °C

A gyökérálló lemez paraméterei alapján egy masszív, strapabíró és flexibilis anyag. Akár 45%-os nyúlást is képes elviselni szakadás nélkül, köszönhetően a modifikált bitumenes összetételnek és a poliészter hordozóbetétnek. De mindez mit sem érne, ha a bitumenes keverékben nem lenne egy speciális összetételű kémiai anyag (Preventol B-5), ami a talajban megbúvó növényi gyökérzetet úgymond "eltaszítja" a lemeztől. Szó szerint amikor a gyökérzet eléri a vízszigetelést, visszafordul attól. Ugye milyen hihetetlen? A gyökérálló lemezeknek teljesíteni kell az EN 13948 számú európai szabvány szerinti szigorú feltételeket, mely előírja, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a gyökérzet behatolásával szemben.

Semmiképpen NEM javasoljuk a talaj alatt egy hagyományos "GV" lemez alkalmazását, mert nem fogja betölteni vízszigetelő szerepét. Az anyag, amennyiben növényi gyökérzettel fog találkozni, biztosan át fog lyukadni, illetve ha nem is éri ilyesfajta behatolás, akkor is egy nagyon sérülékeny megoldásról van szó, amely ha nem is azonnal, de néhány éven belül biztosan elveszíti vízszigetelő funkcióját (szakadás, repedés, lyukak a lemezen, stb.).
A Charvát Kft. által javasolt rétegrend talaj alatt vízszigetelésnél:
(belülről kifelé haladva)
Szerkezeti fal kellősítéssel ellátva // poliészter hordozóbetétes modifikált alátétlemez // gyökérálló modifikált lemez // XPS hőszigetelés // PE fólia csúsztatóréteg // drén lemez

 

A vízszigetelés 2 rétegből, átfedésekkel való összeállítása biztosítja a 100%-os vízzárást (az alsó rétegnek nem szükséges gyökérállónak lennie). Az XPS hőszigetelő táblák megvédik a lemezt a nagy mechanikai behatásokkal szemben (pl.: talaj elmozdulás). A PE csúsztatóréteg megakadályozza, hogy a ráhelyezett drén lemez sérülést okozzon az XPS hőszigetelésen vagy abban megkapaszkodva esetleg leszakítsa a vízszigetelést a falazatról.
A fent leírt ismertető csak egy rövid betekintést nyújt abba, hogy milyen változatos a bitumenes vízszigetelő lemezek világa és hogy manapság célirányosan kell megkeresni az adott munkákhoz való vízszigetelő lemezt.
Írta: Farkas Dániel